Gemeenteraadslid, iets voor mij?

Altijd al een kijkje achter de schermen willen nemen? Of politieke ambities in de nieuwe gemeente? Maak kennis met raadsleden. Neem deel aan een vergadering als voorzitter, wethouder of raadslid en kom er achter wat de gemeenteraad doet. Is dat ook iets voor mij of juist niet?

Volg de cursus en kruip in de huid van een raadslid

De gemeenteraadsleden vertegenwoordigen de inwoners van de gemeente. Op 1 januari 2019 vormen Giessenlanden en Molenwaard samen een nieuwe gemeente. Daarom zijn er in november 2018 verkiezingen voor de gemeenteraad van de nieuwe gemeente. Daar zijn voldoende enthousiaste en goede kandidaten voor nodig. Deze cursus biedt inwoners van Giessenlanden en Molenwaard de kans om een beeld te krijgen bij het werk van gemeenteraadsleden en te ervaren hoe het is om raadslid te zijn.

Drie avonden

De cursus bestaat uit drie avonden, waar verschillende aspecten van het raadswerk aan bod zullen komen. De cursussen worden verzorgd door de burgemeesters Werner ten Kate en Dirk van der Borg, griffier Arianne van Dijk, raadsadviseur Elbert Jan Smeulers en verschillende gemeenteraadsleden.

De raad binnen zijn context

Datum/tijd: Woensdag 27 september 2017, 19:30 uur

Locatie: De Til, Giessenburg

De eerste avond staat in het teken van nader kennis maken met elkaar en kennismaken met het ‘speelveld’ van de raad: hoe ziet het Nederlandse staatsbestel er ook alweer uit? Welke rol heeft de raad binnen het gemeentebestuur? Hoe werken verkiezingen eigenlijk?

Raadsinstrumenten en raadsinformatie

Datum/tijd: Woensdag 4 oktober 2017, 19:30 uur

Locatie: ’t Wingerds Hof, Wijngaarden

Op de tweede avond gaan we dieper in op het raadswerk. Hoe kun je als raadslid iets bereiken? Welke middelen staan tot je beschikking? Hoe zorg je ervoor dat je niet vastloopt in de stukkenstroom? Zijn er nog andere kanalen om informatie in te winnen?

Raadsvergadering: de praktijk

Maandag 9 oktober 2017, 19:30 uur

Locatie: De Spil, Bleskensgraaf

Op de laatste avond brengen de cursisten de opgedane kennis in de praktijk. Er wordt een raadsvergadering gesimuleerd, waarbij er twee fictieve voorstellen op de agenda staan. De cursisten worden ingedeeld in fracties. Iedere fractie wordt bijgestaan door een raadslid. Ook nemen twee raadsleden de rol van wethouder op zich. De vergadering wordt voorgezeten door Werner ten Kate. Aan het einde van de avond kunnen de cursisten tijdens een borrel nader kennismaken met vertegenwoordigers van de politieke partijen.

Meer informatie en aanmelden

Deelname aan de cursus is gratis. Wilt u meer weten, of wilt u zich aanmelden? bel of mail de griffie van uw gemeenteraad. Vermeld in uw e-mail uw naam, adres en telefoonnummer.

Giessenlanden: bel 0183 - 58 38 40 of mail naar griffier@giessenlanden.nl

Molenwaard: bel 14 0184 of mail naar griffie@gemeentemolenwaard.nl